dinsdag 15 september 2009

Hoewel iedere dag 1400 mensen op uitnodiging van Delta de film 'de Storm' bezoeken is de Storm toch een beetje gaan liggen en vragen andere films om de aandacht van het publiek. Gisteravond was de opening van het Film en Literatuur programma met de premiere van de film 'Precious'. Toen ik de film in Cannes zag afgelopen mei was ik zeer onder de indruk van deze film. De reacties op deze verpletterende film waren ook gisteravond erg goed (de film scoorde 4,45 op onze schaal van Vlissingen). Juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse kreeg voor aanvang het eerste vertaalde exemplaar van het boek 'Push' van Sapphire uitgereikt en beloofde dat te delen met de andere juryleden. Nu Nazmiye Oral gearriveerd is en Pierre Bokma terug is van de Louis d'Or uitreiking is de jury compleet en zijn zij de komende week te vinden in de filmzalen om alle 11 competitiefilms te zien. Geen geringe opgave.
Wat een bewondering heb ik voor ale die vrijwilligers die ervoor zorgen dat de organisatie vrijwel perfect verloopt. Vooral de ombouw van het Deltatheater iedere avond van bioscoop naar concertzaal (daar is iedere dag drie kwartier voor) dwingt respect af voor de inzet van al die medewerkers. Het Delta theater zou eigenlijk permanent moeten zijn: als vlakkevloer theater, voor muziekconcerten, voor grote (3d) filmvoorstellingen van CineCity en natuurlijk voor het festival. Wat zou dat een aanwinst voor Vlissingen zijn.
Met Saskia, Renee en Ellis introduceren wij iedere filmvoorstelling, wat door het publiek bijzonder op prijs wordt gesteld. Sanne (de Regt) introduceert de voorstellingen in het Delta theater. Wat ik het leukste vind is zo af en toe een filmzaal in te lopen en de films die wij al maanden geleden op de filmfestivals van Berlijn of Cannes hebben geselecteerd nu op de schermen in Vlissingen te zien. En wij zijn natuurlijk altijd benieuwd naar de reacties van het publiek. Ook de reactie op de films in het Cinema Boulevard programma zijn goed; niet direct de gemakkelijkste films. De eerste gasten vertrekken al weer. De geweldige Noorse gasten van de film 'Storm in my Heart' geven een fles aquavit (uit de film) en met het team besluiten wij op de vroege ochtend bij hun afscheid een toost uit te brengen. Dat valt niet echt mee. Steve Evets, hoofdrolspeler uit de film Looking for Eric kan terugkijken op een geslaagd bezoek. Zijn film voert de BAM barometer aan met 4,83 en lijkt bijna onbereikbaar. Hoewel, er zijn nog zoveel nieuwe films te gaan. Misschien dat de film Ocean of an Old man van Rajesh Shera uit India vanavond Looking for Eric weet te overtreffen. De film won op het Filmfestival Breda in het voorjaar immers ook de publieksprijs. Rajesh is al een aantal dagen in Vlissingen en is daar meteen verliefd op gewordeb. Hij ziet uit naar het gesprek met het publiek vanavond, direct na de voorstelling. Vanavond wordt ook Bright Star vertoond. Niet voor niets op de dinsdagavond, want dat is de vaste avond van Film by the Sea door het jaar en deze film past goed in de reeks. Een 'ode aan de romantiek' kopt de dagkrant vandaag, een film over de liefde van de dichter John Keats voor Fanny Brawne. Prachtig geregisseerd door die eigenzinnige filmmaakster Jane Campion die ons eerder al prachtige films bezorgde met The Piano en An Angel at my table. En daarna naar die prachtige zangeres Sabrina Starke.
Het wordt weer een prachtige dag !  Inmiddels regel ik de laatste details met Wubbo Ockels die morgen samen met de zoon van David Bowie een talkshow presenteert na de premiere van Moon. De regisseuse van de film ' Serious Moonlight' benadert ons of zij aanwezig kan zijn bij de voorstellingen komend weekend omdat het de Europese premiere is. Dat lijkt ons een goed idee en wij stellen voor dan ook die prachtige actrice Meg Ryan mee te nemen. Inmiddels lassen wij een extra rode loper voorstelling in op vrijdagavond van Serious Moonlight, want Cheryl Hines willen wij met alle egards in Vlissingen ontvangen. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten