vrijdag 11 september 2009

stilte voor de storm

Het is donderdagnacht. Het is erg stil thuis, een stilte voor De Storm? Over 19 uur is de opening van de elfde editie van Film by the Sea - groter dan ooit met 1600 gasten waaronder veel bekende nederlanders die voor deze keer hun grachtengordel moeten verlaten om in het gebied, waar in 1953 de watersnoodramp plaatsvond, de wereldpremiere van de film óver die ramp mee te kunnen maken. Een film waar met grote belangstelling naar uit is gekeken, vooral in Zeeland.

Morgenavond de eerste reacties. Evenals de cast en crew van de film, de producenten en de regisseur ben ik erg benieuwd naar de eerste reacties, vooral van diegenen die de ramp zeer bewust hebben meegemaakt. Er is veel belangstelling voor de film, veel pers van NOS journaal tot Piet Paulusma die live het weer komt voorspellen temidden van het publiek. Geen storm, maar prachtig nazomerweer en Vlissingen weer een beetje zal lijken op Cannes.

Vandaag was een gezonde nervositeit merkbaar op het festivalterrein. Het is ook niet mis wat er allemaal in korte tijd wordt neergezet. Het Deltatheater is prachtig en het filmbeeld ziet er goed uit. Ruim 40.000 bezoekers verwachten wij en die willen allemaal eten, drinken. Veel logistiek dus. De sfeer is verbluffend goed onder de vele medewerkers, vrijwilligers, leveranciers etc. Iedereen helpt elkaar tot in de late uren om de premiere en het festival tot een groot succes te brengen. Ik schat dat er wel 250 mensen vandaag aan het werk waren: van carservice tot gastvrouwen, van kantoormedewerkers tot electriciens, van grasmaaiers tot de koks.

Samen met Kees Izeboud, voorzitter van de Raad van Toezicht van Film by the Sea, bereken ik snel dat het festival 200 manjaren werk oplevert. Een onderzoek wees uit dat de economische spin off van het festival zo'n 7 miljoen euro bedraagt. Astronomische bedragen!

Doet mij denken aan het gesprek dat ik vanmiddag had met astronaut Wubbo Ockels die volgende week woensdag het gesprek aangaat met Duncan Jones, de regisseur van de film Moon die die avond in premiere gaat. Duncan is overigens de zoon van David Bowie. Ik hoop dat Duncan zijn vader meeneemt naar Film by the Sea, want die avond is ook de meezingbioscoop en kunnen wij naast Joe Cocker ook David Bowie presenteren. En wie weet komt ook Lenny Kravitz langs, want die heeft weer iets met de film Precious die maandag in premiere gaat. "Echt waar" moet je dan vanaf nu als goede Zeeuw zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten